luni, 6 februarie 2012

Reafirmarea valorilor româneşti V

 preluare de pe forumul
http://luminalumii.forum-gratuit.ro/t1535p33-reafirmarea-valorilor-romanesti#120878

Alexandra Maria Lara,
o româncă tare adorată de nemti.
S-a născut în 1978 în Bucuresti, fiind fiica actorului Valentin Plătăreanu. La vârsta de patru ani, parintii ei au emigrat în Germania.
Alexandra a absolvit Liceul Francez din Berlin, după care a studiat la scoala de actorie Charlottenburg Theaterwerkstatt. La vârsta de 16 ani, deja obtinea roluri principale în seriale de televiziune, iar la 30 de ani Alexandra Maria Lara a fost desemnată nr. 1 in topul celor mai frumosi oameni din Germania, întocmit de revista “Bild”. Nu există top al frumusetilor Germaniei în care Alexandra Lara să nu fie votată.
Cel mai popular film în care a jucat este "Ultimele zile ale lui Hitler" ("Der Untergang"), în care a interpretat rolul secretarei lui Hitler, film nominalizat, în 2005, la Oscar - la categoria "Cel mai bun film străin". Datorită interpretării sale convingatoare din "Der Untergang", a fost remarcată de Francis Ford Coppola, care i-a trimis o scrisoare, propunându-i să interpreteze rolul principal în "Youth Without Youth" (2007), film care a rulat si la noi. Fanii filmelor de comedie si-o amintesc, probabil, din pelicula "Am o slujbă naspa rau" (2007), sau din pelicula regizată de James Ivory, "City of Your Final Destination", film în care Alexandra este colegă de platou cu Sir Anthony Hopkins. Propunerea Germaniei pentru Oscar 2008, la categoria "Cel mai bun film străin", este "The Baader-Meinhof Complex" - un film care o are într-unul dintre rolurile principale pe Alexandra Maria Lara. Un alt film foarte cunoscut în care a jucat este Doctor Jivago (2002).

 Catherine Pogonat
Născută din tată român si mamă canadiană din zona Quebec.
Ea a terminat Universitatea din Moncton, New Brunswick în Informatii si Comunicatii.
Este organizatoarea unui show la radio si unul la televiziune în orasul canadian, Montreal.
Este cunoscută pentru rolul său important în diversitatea muzicală si culturală a Provinciei Quebec.

 Emilia Moroşan,
profesor la o universitate din Houston, a primit din mâinile preşedintelui SUA cea mai înaltă distincţie pentru debut în cariera ştiinţifică. Tânăra de 35 de ani a plecat din ţară în urmă cu 11 ani şi s-a remarcat prin studiile privitoare la superconductori de electricitate.
Suceveanca Emilia Moroşan a intrat oficial pe lista celor mai prolifici 85 de tineri cercetători din Statele Unite ale Americii în 2010. Cercetătoarea de origine română, care a plecat peste Oceanul Atlantic în căutarea „visului american", a fost invitată la Casa Albă şi a primit chiar din mâinile lui Barack Obama „The Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers".
Este vorba despre cea mai înaltă distincţie oferită de administraţia prezindenţială americană oamenilor de ştiinţă aflaţi la început de carieră şi care, prin rezultatele muncii de peste an, pot contribui esenţial la dezvoltarea unor domenii de cercetare.

 Eric Pop este profesor-asistent în inginerie electrică şi informatică la University of Illinois din Urbana-Champaign. Originar din România, Pop s-a mutat în Statele Unite ale Americii când avea 17 ani. Pop a mai fost recompensat, de-a lungul carierei, cu câteva premii importante, precum NSF CAREER Award, Office of Naval Research Young Investigator Award, Air Force Young Investigator Award, DARPA Young Faculty Award.
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/doi-cercetatori-romani-premiati-de-obama-142233.html

 Raluca van Staden,
născută Stefan la 16 Iulie 1969 în Campulung, Arges .
Are titlul de Doctor în Chimie obtinut la Faculatatea de Chimie din Bucuresti.
La Salonul International de Invenţii de la Geneva (2009), Raluca van Staden a fost desemnată “Cea mai bună femeie inventator”. Cercetătoarea a creat un senzor ce poate depista rapid cancerul în mai putin de 6 minute.
Ea a studiat timp de 12 ani în Pretoria, după care s-a întors în România împreună cu sotul sud african (cercetător în acelasi domeniu) si cei doi copii ai lor.
Cercetătoarea spune într-un interviu:
„ Am realizat (împreună cu sotul) studii în ceea ce priveşte depistarea bolilor precum TBC, SIDA sau hepatita B, care au o rată mare de mortalitate acolo în Africa de Sud. Fiind tineri, am preferat să publicăm studiile, nu să brevetăm invenţiile. Aşa am făcut şi în cazul hormonilor tiroidieni. Îmi spuneau colegii că, dacă aş fi brevetat invenţia mea, acum aş fi putut să fiu milionară. Eu m-am aruncat să public, aşa m-am mulţumit doar cu faptul că am ajutat oamenii”

 Mona Garcea.
Plecata in SUA de mai bine de 20 de ani, Mona s-a nascut la Brasov in 1976, iar parintii sai au emigrat in Statele Unite in 1985.
In SUA, ea a absolvit University of Central Florida, după care s-a mutat în Los Angeles. Acum este producător, producător-coordonator, si assistent executiv la cele mai urmărite seriale din SUA, produse la Hollywood, care deja au făcut înconjorul lumii si au milioane de fani.
 Two and a half men, The big bang theory, CSI New York sau Mike and Molly sunt seriale renumite în toată lumea si au un punct comun: în spatele productiei lor e o româncă originară din Brasov.

2 comentarii:

Melly spunea...

Felicitari pentru initiativa Abibbal! Intotdeauna e o bucurie sa aflu despre romani valorosi!

Zaraza26 spunea...

Multumesc, dar dupa cum vezi, articolele sunt semnate de mine. Din intamplare blogul e al meu, iar Abbilbal este co-partas la el.
Ma bucur ca ti-a facut impresie buna initiativa! :) Poate stii si tu romani despre care merita sa aflam. Initial aceasta a fost o Cauza pe facebook, dar nu a facut pui multi pe acolo...