"Doctorul si preotul Martin Benedict s-a nascut la Galbeni, la 31 iulie 1931.
Scoala elementara a urmat-o in localitatea natala, intre anii 1938-1944, dupa care s-a inscris, pentru a deveni preot, la Seminarul franciscan din Halaucesti, unde a urmat cursurile gimnaziului intre anii 1945-1948.
In anul 1948, autoritatile comuniste au inchis toate seminariile catolice si a fost nevoit sa se intoarca acasa. In acelasi an s-a inscris la Liceul de Baieti din Bacau pe care l-a absolvit in anul 1951, dupa care s-a inscris la Facultatea de Medicina din lasi pentru a deveni medic. A absolvit in anul 1957 si, printr-un ordin al Ministerului Sanatatii, a fost repartizat la Circumscriptia Sanitara Raducaneni, unde a activat ca medic intre 15 octombrie si 1 decembrie 1957.
Apoi a fost transferat la Circumscriptia Sanitara Tatareni, unde a activat ca medic de Circumscriptie pana la 7 noiembrie 1961, dupa care, in urma unui concurs, a fost transferat la Spitalul din Bacau. Aici a ramas doar pentru un an de zile, mai exact pana la 1 noiembrie 1962. De la aceasta data a lucrat cu multa daruire la Spitalul din Onesti pana in ultima clipa a vietii sale.
In luna august a anului 1972 Domnul l-a pus la mare incercare. Este nevoit sa suporte in doar cateva zile trei interventii chirurgicale, cauzate de o ocluzie intestinala. Dupa aceste operatii ramane cu numai cativa centimetri din intestinul subtire. Viata doctorului Benedict se schimba: este nevoit sa tina un regim alimentar aproape iesit din comun. Medicii i-au dat doar putine zile de viata, dar el, prin vointa, stiinta si credinta sa, reuseste sa mai traiasca inca 14 ani. Sora lui, Varvara, ii va veni in ajutor si-i va fi mereu aproape.
A intrat in secret in Ordinul Franciscan calauzit de Pr. Gheorghe Patrascu. Face noviciatul si profesiunea simpla in anul 1976, iar cea solemna in anul 1979.
La 14 septembrie 1980, in mare taina, este hirotonit preot in biserica din Slanic Moldova de catre episcopul Alexandru Todea.
A continuat sa fie medic la Onesti si nu a putut sluji ca preot in public.
In anul 1983, alaturi de PS. Petru Gherghel, face parte din grupul de pelerini prezenti la beatificarea Fericitului Ieremia, celebrata in Piata Sf. Petru din Roma. Desi era preot, nu a putut concelebra alaturi de ceilalti preoti prezenti. Imbracat in costumul traditional moldovenesc, a avut marea onoare de a proclama in limba romana o invocatie din rugaciunea credinciosilor. In urma acestei vizite la Roma, prin "ajutorul anumitor persoane", Securitatea de atunci descopera marele secret al doctorului Benedict: preotia. Dupa intoarcerea in tara, incep persecutiile. Era greu de perceput si acceptat conceptul de "medic preot"... Sanatatea lui subreda si repetatele persecutii care-l deterioreaza si mai mult fizic si psihic duc la moartea doctorului Benedict.
Domnul l-a chemat la cele vesnice la 12 iulie 1986. In testamentul sau a cerut sa fie inmormantat in satul natal, Galbeni.
Ca medic, s-a comportat cu toata lumea la fel, indiferent de clasa sociala si politica, pentru el toti oamenii erau la fel.
Viata lui a fost plina de rugaciune, daruire, slujire a celor saraci si nevoiasi, a luptat pentru apararea vietii si in mod special contra avortului. Desi lumea nu stia ca este preot, prin felul lui de a fi, prin exemplul si comportamentul sau lumea il numea "parintele nostru, parintele saracilor".
http://martinbenedict.org/
Preotul medic Martin Benedict este propus pentru beatificare.
http://www.opiniatimisoarei.ro/preotul-roman-martin-benedict-va-fi-beatificat-inviat-tanara-anii-70/14/07/2011#comment-9445
4 comentarii:
Stiu un caz asemanator, al parintelui Marina Gheorghe, fost ierarh intre calugarii la Manastirea Bixad, in Oas;a murit in nov. '89... facea parte si el dintr-un ordin catolic; poate ma va lumina Dumnezeu sa postez candva despre el; am teza de licenta, pe aceasta biografie, a unei nepoate de la Satu Mare
Toate la timpul lor! :)
Martin Benedict a fost un spion iezuit de pe meleagurile mioritice!
Greco-catolicismul (este greu si de pronuntat)a fost si este strutzo-camila impusa romanilor din Ardeal cu baionetele austriece ,chestia asta nu poate fi uitata.
Unio Trium Nationum - prevedea drepturi cetăţeneşti doar pentru unguri, saşi şi secui - viza scoaterea din viaţa publică a populaţiei româneşti.
Românii n-au avut dreptul la şcoli superioare.
Pentru a ajunge la un statut social demn, românii trebuiau să renunţe la limbă, religie şi conştiinţă naţională!
Acestea au fost mijloacele "civilizate" prin care s-au îngroşat rândurile maghiarimii de-a lungul secolelor, pentru că ungurii n-au fost majoritari nicăieri pe teritoriul "Ungariei Mari", nici măcar în Panonia!
PS:In localitățile in care a funcționa si in care romanii erau minoritari,catolicii au contribuit substanțial la deznaționalizarea romanilor,la pierderea identității naționale ,astfel ca in aceste localități majoritatea covârșitoare a greco-catolicilor vorbesc doar limba maghiara, slujbele sunt ținute in aceasta limba iar ei se declara maghiari.
Mai mult a apărut si Episcopia Greco-catolica maghiara !
Asa se face ca prin 1912 este avortata episcopiei greco-catolica- maghiara de la Hajdudorog.
Deşi de rit grec, in noua episcopie slujbele se oficiau doar în maghiară, limba română excluzându-se din cult .
Fiecare din noi are dreptul la opinie...
Trimiteți un comentariu