sâmbătă, 19 martie 2011

Cauza individualismului romanesc

Am tot auzit despre cat de greu e sa unesti romanii pentru o cauza comuna.
Zilele trecute, discutand iarasi cu cineva, am facut legatura cu fuga in munti si paduri cand veneau navalitorii si oastea nu era pregatita sa le faca fatza. Neamul romanesc avea doua posibilitati sa scape cu viata. Ori infruntau la timp oastea straina, ori, chiar daca o infruntau, populatia era adesea nevoita sa se retraga in munti si paduri. Oastea era o salvare care presupunea o actiune bazata pe conducatori, iar fuga in munti si paduri era o actiune organizata pe familii.

Deci romanii aveau la dispozitie doua strategii. Una care presupunea o actiune concertata, cu conducatori, alta individualizata, fiecare familie pe cont propriu.

Cred ca atunci cand romanii nu aveau conducatori, automat intra in actiune strategia individuala. E ceea ce s-a intamplat si dupa 1947, cand regelui i s-a impus abdicarea, apoi comunistii au desavarsit decapitarea elitei romanesti, prin trimiterea in inchisoare a opozantilor, uciderea lor, si emigrarea altor nume de prestigiu ale romanilor.

Astfel romanii au simtit ca sunt parasiti, fara conducatori de incredere si au actionat/actioneaza in consecinta.

10 comentarii:

Rudolph Aspirant spunea...

Foarte interesant ca se pare ca ne gandeam amandoi cam in acelasi timp la incercarea de a defini un "specific" al caracterului national romanesc !

O alta coincidenta inca si mai stranie pt. mine a fost cand in mod simultan, paralel 2 blogeri care sunt printre favoritii mei si care PRECIS nu stiu unul de altul, desi sunt ambii scriitori (!), au postat ceva referitor la "port-a voce", TOCMAI cand si EU, de partea mea postam acest cuvant intr-un comentariu de pe un al treilea site, iarasi in mare parte necunoscut de ceilalti 2 blogeri(!).

Mie in general coincidentele mi se par de bun augur, dar nu cred nimic special despre ele deoarece nu tind sa fiu superstitios, doar poate in legatura cu intelegerea mea fata de divinitate, au eu, ca si multi alti romani (majoritatea) de altfel, o intelegere animista, naiva si oarecum superstitioasa. Deci este poate voie pentru mine sa cioncluzionez ca poate cineva de sus mi-a facit si mie cu ochiul intreaca zilele trecute, iar eu nu pot decat sa ii fiu in continuare recunoscator ca nu a uita de mine (mai ales ca mi-am mutat adresa de la Bucuresti in Norvegia) si sa ii fac cu man "salut" si sa-i transmit: "carry on, ca totul e OK aici la mine, nu am nevoie de nimic special, Dvs. ocupati-va in continuare de aia mult mai vulnerabili decat mine" !

(...va urma...)

Rudolph Aspirant spunea...

Acum in legatura cu carcaterul specific national roman, eu zilele trecvute ma focusasem la dezvoltarea constiintei morale, acre s estie ca la coopii se dezvolta in trepte pe masura ce cresc si trec siu ei prin diferite nivele coignitive de intelegere si interpreatare si interactioanre cu lumea din jurul lor. Exisat un psiholog american Kohlberg care a enumerat aceste stadii de dezvoltare a constiintei morale si le-a notat de la 1 la 6. In realitate, relativ putini oameni ajung sa opereze la nivelul supoerior 6 in mod constant, majoritatea bietilor pamanteni ne zbatem intre 4 si 5, si barbatii au aici un oarecare ascendent asupora femeilor (nu stiu de ce e asa, asa zic statisticile).

Eu incercam sa extrapolez aceste nivele de dezvoltare la diverse natii ! Si in acelasi timp, eu cautam pe wikipedia in diferite limbi sa vad ce zice in foecare limba despre anumite valori ale constiintei morale, ac deeemplu altruismul, integritatea, loialitate, constiinta, autocritica, etc.

Ce am observat a fost ca din toat lista asta de valori, in wikipedia in limba romana nu este descris decat ALTRUISMUL, restul parca erau cuvinte care nu exista, desi sunt cuvinte care sunt relativ des intalnite atat in mass-media cat si in literatura !

Pe baza acestor "cercetari" ale mele, eu mi-am permis si o speculatie in limbaj profesional propriu: "Deci romanii sunt pur instictuali, necerebrali, necorticali, fara constiinta morala dezvoltata superioara, iar norvegienii sunt direct pur si simplu altruisti cand e vorba de a-si face examenul de constiinta, deoarece au ei ceva ceva de ce sa se simta vinovati si de aceea zboara imediat in aces mecanism de aparare care este altruismul."

(...va urma...)

Rudolph Aspirant spunea...

Nu am rabdarea necesara acum sa "traduc"acest limbaj profesional care este familiar si usor inteligibil penru mine, dar poate parea cam bizar pentru un cititor obisnuit cu studii medii, eu de obicei cam evit sa folosesc acest fel de limbaj pe bloguri sau daca il folosesc incerc sa il clarific, ca nu foloseste nimanui sa citeasca "gobbledygook" sau "gibberish" (adica o varza total neinteligibila). Va asigur insa ca acest limbaj la mine este de nivel de cel mult cls. 6-8-a fata de alti colegi meastri de ai mei cu studii si experienta mult superioare mie, al caror limbaj rafinat si elevat nici eu nu pot sa-l inteleg nici pace, oricat de mult m-as stradui !

Si tendinta noastra a tuturor ca oameni, cand auzim acest fel de gibbersih, este sa il aruncam imediat la cos sau sa ii descondsideram semnificatia sa importanta ! Si eu, chiar acum, de exemplu, gresesc/pacatuiesc in exact acelasi mod fata d eoamnei ca Lacan, Foucault sau Derrida, carora nunmi daca le aud numele mi se zbarleste parul de pe ceafa (si poate ca ei saracii nici nu o merita, poate ca au avut si ei ceva de spus, dar e vina noastra ca nu-i intelegem !

(...va urma...)

Rudolph Aspirant spunea...

Umanistul din mine zice hai, sa le dam la totii "benefit of the doubt", pe de alta parte utilitarianul din mine zice "daca nu foloseste nimanui ca toit nu pot sa-l inteleaga, ce rost are sa mai zicem ceva, tebuie nereu sa expolici si sa clarifici daca vrei sa aiba o utilitate informativa, sau , mai ales, dac aspiri sa fii si educator/formator". Nu va mai zic ce zice hedonistul din mine, va asigur doar ca si el ar arunca fraza aceea direct la cos, ba s-ar mai spala si pe maini de vreo 3 ori dupa aia ! Eu personal niciodata nu am aspirat si nici nu m-a intersat sa fiu educatorul nimanui, dar am si niste indatoriri de serviciu in acest sens in ultima vreme, nu numai fata de pacientii mei, carora mereu trebuie sa le explici ce se intampla in termeni cat mai clari si inteligibili pt. ei (va asigur ca eu nu consider pe romanii luati cu totul ca ar avea nevoie toti de servicii de sanatate mintala !), dar si fata de unii medici mai tineri care se afla in formare, studenti,, stagiari, rezidenti, cat si fata de personalul auxiliar sanitar cu care este mereu bine si politicos si frumos sa colaborei cat mai strans pt. binele bolanvilor (si aceast cooperare cat mai apropiata si mai stransa si care sa se desfasoare ca de la egal la egal, este in mod special ceruta si preferata d enorvegieni, care nu tolereazaa li se vorbeasca cumva "de sus" nici la serviciu dar nici in viata sociuala de catre politcieni, aici toti trebuie sa fim prieteni si camarazi, egali cot la cot, umar la umar, norvegienii URASC si DISPRETUIESC elitismul.) Deci, vrand nevard ma simt si eu mereu forta sa devin un pic educator pe unde opinez in public !

(...va urma...)

Rudolph Aspirant spunea...

Eu personal nu ma aspiratii sau ambitii politice reale, eu in Romania nici macare "voce " nu am considerat ca am avut vreodata, dar acum vreau si eu as invat ceva de la norvegieni, care observ cu adnmiratie si chiar uluire ca au chiar incredere in procesul democratic politic si se prezinta la vot in proportia uimitoare de peste 75 % ! Or fi ei mai socialisti din fire, dar vad ca in procesul democratic chiar au incredere ! Roimanii sunt mult mai primitivi si mai suspiciosi/chiar paranoizi la faza aceasta, si eu nu pot decat sa cocluzionez ca romanii se poarta ca niste copii neglijati cand este vorba despre relatia lor cu procesul politic. si este poate si normal sa fie asa deoarce nu am avut, ca natiune cum sa ne dezvoltam simtul de securoitate si de sigiuranta si de incredre intr-un proces politic cat mai corect si etic democratic, deorce democratia la romani este, din pacate inca in fasa.

(...va urma...)

Rudolph Aspirant spunea...

Si sigur ca sunt de acord cu tine aici, nu numai ca noi, caromani, amfost neglijati de polica si de poiticieni, ba chiar si umiliti, dispretuiti, desconsiderati, si uneori, din pacte chiar atacati destul de violent, si nu numai in narcisismul nostru, dar chiar si fizic , violent, ca natiune, de diferite hoarde cotropitoare, de otomani mai tarziu,m care ne-au si subjugat, de fascisi, hortisti, nazisti, si, last, but not least, de comunisti, mai intai aia rusi cu tancurile care ne-au furat pana si ceasurile de la mana,(furandu-ne astfel in mod direct si brutal chiar coinstienta timpului nostru istoric, identitatea proprie nationala, inghetandu-ne in timp,. paralizxati pentru urmatorii 50 de ani), si mai apoi iar abizati si atacati in mod repetat chiar de catre unii compatrioti de-ai nostri, tot comunisti ,asa caum s-au etichetat ei, adr de fapt in realitate comunisto-fascisti totalitarieni, care din abuzati au devebit abuzatori de semeni la randul lor, exact asa cum se intampla azi de fapt in fiecare zi, si in fiecare tara din lume cu copii si adolescentii care sunt abuzati sexual.

Vi se par prae "tari" si de netolerat aceste cuvinte ale mele ? Eu stiu ca in Romania, societate inca traditionalista si conservatoare/conservativa prin excelenta, realtiv pudica si modesta in ceea ce priveste sexualitatea (insa NU atingand nivelul de ipocrizie prezent la unle natiuni eminamente catolice sau chiar la americani) este inac greu sa auzi spunandu-ti-se 'n fata ca exista copii si adolescenti abuzati sexual, si ca , in plus, eu, ca medic, consider aceasta o problema de sanatate publica majora si de fapt poate si o problema de siguranta nationala.

(...va urma...)

Rudolph Aspirant spunea...

Eu ca medic consider ca macar vocea caesta imi trebuie auzita dpdv politic. Eu de aceea de fapt si scriu pe bloguri, pt ca sa pot sa fac cunoscute si parereile mele si dorintele mele si asteptarile mele si sperantele mele fata de imbunatatirea starii de sanatate publica in Romania, eu de aia imi pasa cel mai mult, si despre asta stiou eu ca avem mari probleme statistice, si mai striu ca ne ataca chiar si pe plan exterior pt. ca ne arat lumii intregi cat de incompetenti suntem in fond, si unii chiar or sa ajunga sa necreada si primitivi si corupti si sadici, ceea ce acestea din urma mie mi se par exagerari.

Eu deci consider ca noi romanii suntem neglijati si abuzati dodb politic si istoric, insa suntem caracterizati prin omenie si altruism, prin traditii de bun simt indelungate ,chiar si precrestine dar inatrite mai apoi printr-un crestinism relativ tolerant si binevoitor/beneficent, cum este ortodoxia, mai suntem si destul de modeti din fire (chiar daca unii politicieni actuali vi se par stridenti si "cocalari", de fapt noi, majoritatea romanilor suntem caracterizati prin modestie, asta se vede cel mai clar privind dina afara. Mai avem o calitate foarte utila, chiar redeeming as zice pentru caracterulk nostru nationak, aven , ca natie un excelent simt al umorului si toat lumea trebuie s astie ca simtul umorului reprezinta unul din mecanismele de "aparare " (impotriva diverselor anxietati si traume) superioare cele mai elevate posibil dpdv psihodinamic existente, este chiar si "o cale de aur " terapeutica pentru marii tarumatizati, desi nu este imediat tolerabila in faza acuta. dar noii ca natiune NU ne aflam in mod realist acum in faza acuta d eimediat dupa traume, nici in faza subacuta imediat urmatoare celei acute, noi ca natiune ne afklam intr-o faza cronica, numita si Maladia Sindromului Posttraumatic, sau mai pe scurt PTSD.

(...va urma...)

Rudolph Aspirant spunea...

Eu, ac medic psihiatru specialist de adulti, am "diagnosticat" si depistat in insusi caracterul natiunii romane actuale elemente de PTSD. Si vorbesc foarte foarte serios.
Luati va rog orice manual de diagnoistic care enumereaza criteriile acestui sindrom si va rog sa bifati pe cele care crdeti dvs. ca ar corespounde natiunii romane in general, caracterului si comporatmentului unui roman mediu oarecare, asa cum vi-l imaginati dvs. ca ar puta fi el, un fel de compozit de caracter cunoscute chiar de dvs, alcatuit din vecini, prietni, rude , cunoscuti, sefi, subalterni, policieni, artisti, etc.

Cel mai des, pentru criterii in zilele noastre se foloseste DSM (manualul de diagnoza si statistica american), acre a juns la editia IV cu reviziuni si se asteapta in curand si editia V. In ceea ce priveste PTSD-ul nu au fost midificari majore intre diversele editii, si nici nu se asteapat ca vor fi modificari nici in editiile imediat urmatoare.

(...va urma...)

Rudolph Aspirant spunea...

Dar insa nici eu nu sunt totusi atat de nebun incat sa imi permit sa generalizez la modul asta atat de abuziv, speculativ, neetic, injust, incorect si poate chiar periculos si subversiv, de la un caz particular oarecare, fie el si compozit statistic la o iantreaag natiune.

Totodata eu apreciez fff mult diversitatea care exista in natura, pe care insusi bunul D-zeu mana in mana cu Mama natura ne-au daruit-o tocmai din motivul principal de perpetuare a speciei uname pe Terra. Si , da, in ceea ce priveste instinctul reproductiv, aici CHIAR cred ca exista teleologie, adica PURPOSE SPECIAL initiat si perpetuat, repet, de catre Dumnezeu mana in mana cu Mama natura.

Eu ce doresc Romaniei si romanilor este sa isi urmeze in continuare pricesul de dezvioltare istori al democratiei , romanii sa fie ceva mai putin cinici relativ al procesul politic, desi ii intelg f. bine ca sunt un popor in mod repetat traumatiza si abuzat, eu in acelasi timp apreciez extrem de mult altruismul si simtul umorului prezent la romani, tarditionalismul lor istoric, incredrea in valorile iudeo-crestine, iubirea fata de familie si neam, traditiile culturale stramosesti valoroase chiar si cele precrestine imbinate armonios cu cele crestin-ortodoxe survenite ulterior, valoarea omenilor de stiinta romani, a unor artisti romani, tendinta lor catrre modestie naturala, tendinta lor catre conservatorism politic, da intr-aevar eu zic acum la fel ca si POTUS GW Bush cand a vizitat Romania, ca soarele straluceste benevolent si blajin si ocrotitor asupra Roamniei. euu fiind un poptimist din fire ,si oarecum ametiot si de aerul norvegian oe care il inhalez chiar acum, imi permit sa imi si rayt un oparecare optimism si asupra dezvoltarii sistenmului democratic politic in Roamnia, vreu sa asigur toti Roamnii ac ei vir fi in continuare sprijiniti de tari dezvoltate democraetice ale lumii, printre care SUA, Franta, Marea Britanie,poate chiar si Australia ,(deaca ii mai eduacm si pe ei despre cine suntem noi), doresc chiar sa deleghez catre alti romani emigranti acesta responsabilitate de a educa in contiunuare in mod realist si optimist si pe alte natiuni pe unde ae afla ei acum despre Romania si despre romani si despre trasaturile pozitive ale caracterului national roman, nu naumai sa se planga in cointinuu dezamagiti de defectele acestui caracter sau sa evidentieze mereu doar patologia acestui caracter.

Semnat:
Alter ego-ul Presedintelui Romaniei (cel adevarat viseaza)

Zaraza26 spunea...

Multumesc pentru comentarii. M-ai prins intr-o perioada aglomerata. Ti-am citit primul comentariu. Cat de repede vreau sa le citesc si pe celelalte.
Eh, poate jumatate din romani se gandesc la specificul nostru national... :)