joi, 26 ianuarie 2012

Reafirmarea valorilor romanesti III

Saviana Stanescu este unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi contemporani si trăieste din 2001 in America, când a hotărât să se stabilească la New York.

Aici a fost remarcată de prestigiosul regizor american Richard Schechner care a cooptat-o în compania sa „East Coast Artists” numind-o totodată „o scriitoare pentru secolul 21".

Mai întâi si-a construit o carieră europeană, fiind pentru o vreme scriitor în rezidentă la Viena, si apoi la Londra. în timpul sederii la Londra a primit o bursă Fulbright care i-a deschis drumul spre America. Odată ajunsă la New York a luat-o de la zero redevenind studentă. Desi avea posibilitatea să rămână acolo ca „visiting artist” a ales să mai învete putin. A facut un masterat full time la New York University timp în care l-a cunoscut pe Richard Schechner, căruia i-a plăcut cum scrie si a luat-o ca scriitor în rezidentă în compania lui „East Coast Artists”. După ce a castigat un premiu de excelentă pentru dramaturgie (John Golden Award) ofertele au început să curgă, teatrele cerându-i piese. Asa a ajuns să fie cunoscută si iubită de publicul american.

 Harvey Keitel,
fost puscas marin s-a născut în Brooklyn, New York, dintr-o mamă emigrantă din România si un tată polonez.
Până să îsi dea seama că este născut sa fie actor, a lucrat ca puscas marin în United States Marine Corps iar mai târziu, după ce a fost trecut în rezervă, s-a angajat ca reporter pentru o publicatie obscură, fiind atasat pe lângă tribunal. Concomitent cu cariera de jurnalist a început să studieze actoria. După mai multe roluri minore pe Broadway, norocul i-a surâs, fiind distribut de Martin Scorsese în pelicula „Cine bate la usa mea?” (1967).
Au urmat apoi o serie de roluri în filme devenite peste ani puncte de reper ale cinematografiei americane, lucrând numai cu regizori mari: Martin Scorsese, Ridley Scott, Quentin Tarantino. Crimele din Mica Italie (1973), Soferul de taxi (1976), Ultima ispită a lui Iisus (1988), Thelma si Louise (1991), Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Comoara Natională (2004), Comoara Natională: Cartea Secretelor (2007) sunt numai câteva din filmele care l-au făcut celebru. In 1992 a fost nominalizat pentru Oscar, la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul din Bugsy.

 Joe Rosenthal,
Este un sculptor canadian născut în România în anul 1921 (acelasi an cu Ovidiu Creangă si tatăl meu smile )
A emigrat în Canada în 1927.
Între 1942- 1945 a fost înrolat în Armata Canadiană.
Studiile si le-a făcut la Ontario College of Art.
El a călătorit foarte mult, lăsând lucrări personale în locuri precum:
Mexic, Cuba, Anglia, Olanda, Franta, Italia, Spania, Grecia, Iordania, Israel, Egipt si altele.
Joe este membru la Royal Canadian Academy si la Ontario Society of Arts.
De-a lungul carierei lui a câstigat premii pretioase pentru activitatea depusă în domeniul artei.
În prezent, Joe Rosenthal locuieste în Toronto, Ontario.

aceeasi sursa
http://luminalumii.forum-gratuit.ro/t1535p22-reafirmarea-valorilor-romanesti#120423

Niciun comentariu: